Greek Architectural Talent..Έκθεση στο Μέγαρο Μουσικής!


_
Το GREAT - Greek Architectural Talent είναι μια συνεργασία του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών και της ΑΓΕΤ Ηρακλής, μέλος του Ομίλου Lafarge, με στόχο την ανάδειξη και προβολή της ελληνικής αρχιτεκτονικής δημιουργίας. Το GREAT εστιάζει στο ελληνικό αρχιτεκτονικό ταλέντο και την καινοτομία που πηγάζει από αυτό και επιχειρεί να ενισχύσει την απήχησή του στο διεθνές αρχιτεκτονικό στερέωμα.

Με την πρωτοβουλία αυτή, εκτείνεται περαιτέρω ο διάλογος που έχουν αναπτύξει οι δύο οργανισμοί με την αρχιτεκτονική κοινότητα. Στο πλαίσιο του προγράμματος Megaron Plus, το Μέγαρο Μουσικής δίνει ιδιαίτερη σημασία στην Αρχιτεκτονική. Τα τελευταία 7 χρόνια οι σημαντικότεροι αρχιτέκτονες του κόσμου προσκλήθηκαν στο Μέγαρο, παρουσίασαν το έργο τους και ανέπτυξαν τις απόψεις τους για την αρχιτεκτονική του αύριο, σε σειρά εκδηλώσεων που παρακολούθησαν χιλιάδες νέοι. Όμως εκείνο που έχει ιδιαίτερη σημασία για το Μέγαρο Μουσικής είναι πέρα από τη μουσική και τις καλές τέχνες, να αναδείξει την ελληνική επιστημονική και πνευματική δημιουργία. Στο πλαίσιο αυτό, σε συνεργασία με την ΑΓΕΤ Ηρακλής, Lafarge δίνει τη δυνατότητα στους νέους αρχιτέκτονες του τόπου μας να παρουσιάσουν το έργο τους, δίνοντας έμφαση στην καινοτομία.

Τα πρώτα τους κτίρια


Διαγωνισμός διπλωματικών και μεταπτυχιακών εργασιών από ελληνικές σχολές αρχιτεκτονικής και Ελλήνων φοιτητών από πανεπιστήμια του εξωτερικού. Διεθνής κριτική επιτροπή, θα επιλέξει τις εργασίες που θα εκτεθούν στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών. Ο επιμελητής της έκθεσης, αρχιτέκτονας Μέμος Φιλιππίδης, εξηγεί γιατί επιλέχθηκαν «Tα πρώτα τους κτίρια» ως θέμα της πρώτης διοργάνωσης.

Γιατί η πρώτη έκθεση του Great επιλέγει φοιτητές αρχιτεκτονικής; Πόσο σημαντικά είναι τα «Πρώτα τους κτίρια», σε κτίρια που δεν έχουν προϋπολογισμό, παρακάμπτοντας  –όπως αποδεικνύουν οι στατιστικές– τις πλατείες, τις κατοικίες, τις πολυκατοικίες; Τι είναι δηλαδή αυτό που ωθεί τόσους αρχιτέκτονες να παρακάμπτουν τις αναθέσεις που κατά κανόνα θα αναλάβουν μετά το πτυχίο τους και εντός των σχολών τους σχεδιάζουν τα μεγαλύτερης κλίμακας έργα; Το να διαλέξεις οικόπεδο, λειτουργικό πρόγραμμα, μέγεθος κτιρίου είναι η παράδοξη στιγμή που ο αρχιτέκτονας γίνεται πελάτης. Ίσως αυτή είναι η πιο πολύτιμη στιγμή που αφήνει να αναδειχτεί το προσωπικό ταλέντο, οι δεξιότητες του καθενός. Θα έλεγα ότι οι φοιτητικές αυτές εργασίες δεν αποτελούν μόνο τα «ιδανικά θέματα», είναι και ότι διαθέτουν εκείνη τη στιγμή, μέσα στο πανεπιστήμιο, την «ιδανική» για αυτούς μέθοδο για να φτάσουν στην «ιδανική» επίλυση του θέματος.

Είναι λοιπόν σε αυτές τις συνθήκες που συχνά η καινοτομία αντικαθιστά τον συμβιβασμό στους περιορισμούς, η δυνατότητα ένταξης στον αστικό ιστό παραμερίζει την απόλυτη ουδετερότητα, ο βιοκλιματικός σχεδιασμός ξεπερνά την ευρύτερη αδιαφορία για το περιβάλλον. Επιπλέον είναι συχνά κατά τη διάρκεια της εκπαίδευσης τους που οι έλληνες αρχιτέκτονες βρίσκονται πιο κοντά στα διεθνή δρώμενα: Είτε όντας οι ίδιοι φοιτητές στο εξωτερικό είτε μέσω της βιβλιογραφίας και των βιβλιοθηκών τους έχουν τη δυνατότητα ενός ανοίγματος στις διεθνείς εξελίξεις –κάτι που αργότερα, στην εξάσκηση του επαγγέλματος, παρατηρείται ότι περιορίζεται σημαντικά. Όσο λοιπόν μας απασχολεί το άνοιγμα της ελληνικής αρχιτεκτονικής στο εξωτερικό (που ως τώρα αναλαμβάνουν οι διαλέξεις ξένων αρχιτεκτόνων στη χώρας μας αλλά κυρίως η εθνική μας συμμετοχή στη Μπιενάλε αρχιτεκτονικής της Βενετίας), τόσο αποκτούν σημασία οι φοιτητικές αυτές εργασίες και τόσο πιο καίρια είναι μια διεθνής κριτική επιτροπή που θα τις επιλέξει για την έκθεση τους στο Μέγαρο Μουσικής.


Περισσότερες πληροφορίες στην επίσημη ιστοσελίδα   GREAT2013
Η υποβολή συμμετοχής τελειώνει στις 1-2-2013 για αυτό όσοι ενδιαφέρεστε προλαβαίνετε!!







Comments

Post a Comment

Thank you for your comment!!!
With love...xoxo

Popular Posts