Χρώμα & Ξύλινο Έπιπλο By Zeta Papdo..!!

Τα ξύλινα έπιπλα -και ειδικά τα vintage- τα τελευταία χρόνια, λόγω των διαδεδομένων DIY και recycling, αναγεννώνται μέσα από το χρώμα. Έπιπλα παρατημένα σε αποθήκες, έχουν αποδείξει πως με μια απλή συντήρηση και μετατροπή χρώματος, μπορούν να γίνουν το διακοσμητικό επίκεντρο του σπιτιού μας!

Η παλιά εταζέρα της γιαγιάς… ναι εκείνη που σκαρφάλωνες για ν’ αρπάξεις τα σοκολατάκια! Όταν τη βλέπεις σου δημιουργούνται διαθέσεις ‘ΞΑΒΒ’ (Ξύνω - Ασταρώνω - Βάφω - Βερνικώνω ), όμως σε σταματάει η δύσκολη επιλογή του χρώματος.

Παρακάτω θα δεις 14 χρωματικές προτάσεις χωρισμένες σε 4 κατηγορίες, ανάλογα με το στιλ που θέλεις να αποπνέει ο χώρος σου. Αποχρώσεις αυστηρά επιλεγμένες, αποκλειστικά για ξύλινα έπιπλα.

Δραματικό στιλ

Ένα είδος που δε θα εκλείψει ποτέ! Θα είναι πάντα διαχρονικό και θα δίνει τη βαρύτητα που αξίζει στα νεοκλασικά σπίτια. Μη ξεχνάς όμως και το mix & match: ένα τέτοιο έπιπλο θα “βασίλευε” μέσα σ’ ένα σπίτι πιο λυτού ύφους.

“Δράμα” προκαλούν οι σκοτεινές αποχρώσεις. Η σύνθεση αυτών, στερείται το φως (το λευκό). Δώσε σημασία στους τόνους: όχι κίτρινο – αλλά μουσταρδί, όχι γκρι – αλλά σκούρο γκρι.

 

Ανάλαφρο στιλ

Το ανάλαφρο στιλ βρίσκεται συνήθως σε σπίτια της διπλανής πόρτας. Σπίτια προσιτά και “πολυσύχναστα”… σπίτια ζεστά σαν αγκαλιά!

Επειδή σ’ αυτή τη κατηγορία επιδιώκουμε την ευφορία και το ευχάριστο συναίσθημα, αναζητούμε το φως! Χρώματα όπως το “καθαρό” λευκό, το “αναζωογονητικό” γαλάζιο και το “καθησυχαστικό” βεραμάν, υποστηρίζουν την εικόνα ενός χαλαρού και υγιούς περιβάλλοντος.

 

Ρομαντικό στιλ

Από τον όρο και μόνο καταλαβαίνεις πως απευθύνεται μόνο σε γυναίκες. Κι έτσι είναι. Ο χώρος σε ρομαντικό στιλ, θα πρέπει να μοιάζει με διαφήμιση γυναικείου αρώματος! Τρεις λέξεις θα σου πω και βαλ’ τες καλά στο νου σου: πούδρα, σύννεφο, διαμάντι. Κάτι ροζ, κάτι άσπρο, κάτι διάφανο!    

Εδώ, επέλεξα μόνο 2 αποχρώσεις. Τρυφερές και διακριτικές: ροζ κουφετί (μπορείς να κινηθείς και στις ανοιχτές αποχρώσεις του nude) και λευκό του πάγου (το οποίο επιτυγχάνεται με λίγες σταγόνες πράσινου).

Θυμήσου… θέλουμε στο ονειρικό σκηνικό μας να προσθέσουμε μια πολύτιμη πινελιά. Επομένως προτείνω το έπιπλο αυτού του στιλ να συνδυαστεί με διάφανα πόμολα (εφόσον διαθέτει) ή με το ντύσιμο της πάνω –χρηστικής- επιφάνειας, με καθρέφτη (όπως ένα τραπεζάκι).

 

Έντονο στιλ

Αν θέλεις το κομμάτι σου να “φωνάζει”, να “προκαλεί” με την παρουσία του, τότε διαβάζεις τη σωστή κατηγορία! Θα πρέπει να είσαι διατεθειμένος να προετοιμάσεις τον χώρο ιδανικά γι’ αυτό. Φρόντισε το υπόλοιπο περιβάλλον να το “υπηρετεί”, να διατηρεί ένα “low profile”, σεβόμενο την “έντονη προσωπικότητά” του!

Επί παραδείγματι: φαντάσου μια συρταριέρα στο βασικό πράσινο χρώμα τοποθετημένη μπροστά από μια μαύρη ταπετσαρία, συνδυασμένη με το δερμάτινο ζεβρέ χαλί ή το απόλυτο λευκό δωμάτιο (αλά Σουηδία) με κύριο θέμα το έντονο κόκκινο γραφείο!

 

Απαγορευμένο στιλ

Σε καμία περίπτωση δε θα πρότεινα το χρυσαφί και το ασημί για το βάψιμο ενός ξύλινου επίπλου. Δε λέω πως δε συμβαίνει… λέω πως όταν αυτό συμβαίνει, αναβλύζει η ψευτο-πολυτέλεια – ένδειξη πως την νέα του εμφάνιση επιμελήθηκε κάποιος ενθουσιώδης νεόπλουτος! Αυτά τα 2 glossyχρώματα είναι καλύτερο να τα εφαρμόζουμε σε λεπτομέρειες του επίπλου.  

Επίσης το λιλά και το μπεζ, είναι χρώματα που έχουν κουράσει, δεδομένου ότι φορέθηκαν πολύ από τέτοιου είδους έπιπλα. Τις περισσότερες φορές συνοδεύονται από retro απεικονίσεις και ραγίσματα (τεχνική crackle). Ήταν in fashion κάποτε, όμως πια θεωρούνται ξεπερασμένα.

Τέλος, τα πολύ φωτεινά χρώματα (τα λεγόμενα neon), είναι μια μόδα που σύντομα θα εξασθενήσει. Έχε υπόψη σου πως το ξύλο είναι ένα ευγενικό υλικό. Διάλεξε ένα χρώμα που να μένει ανεπηρέαστο απ’ τις αλλαγές της μόδας, ώστε να μη το υποβάλεις σε συνεχείς επεξεργασίες.

 

Comments

  1. Υπέροχες οι ιδεές!!Ευχαριστούμε!

    ReplyDelete

Post a Comment

Thank you for your comment!!!
With love...xoxo

Popular Posts