Guest Room - Express Makeover


Long time no write! Κι εκεί που τρώγαμε frozen yogurt, να σου ο κουραμπιές! Δε κατάλαβα για πότε ξεκίνησε η γιορτινή περίοδος… μέχρι που χτύπησε το τηλέφωνο, δεν ήταν ο “ναύαρχος” (cult διαφήμιση του '90), ήταν μια φίλη απ’ τα παλιά που πήρε την απόφαση να με επισκεφθεί. Σήμανα συναγερμό στον εαυτό μου και σε 24 ώρες είχα έτοιμο το παραμελημένο guest room.
Επειδή η εποχή αυτή είναι καλή αφορμή για οικογενειακές μαζώξεις, μαμάδες καταφθάνουν από την επαρχία και αδέρφια βρίσκουν την ευκαιρία να μας συστήνουν τα νέα τους amore! Καλό είναι λοιπόν για να είστε προετοιμασμένοι σε κάθε πιθανή άφιξη, να δείτε τα tips που ακολουθούν για γρήγορη ανακαίνιση στο χώρο των καλεσμένων και όχι μόνο.

Χωρίς αλλαγή κρεβατιού
Ως κύριο αντικείμενο φιλοξενίας, το κρεβάτι θα πρέπει να είναι ελκυστικό και άνετο. Το ζητούμενο λοιπόν είναι, ο καλεσμένος σας να νοσταλγήσει όσο το δυνατόν λιγότερο το δικό του κρεβάτι. Πάμε να δούμε πως μπορούμε να βελτιώσουμε την εικόνα του κρεβατιού, σε 5 πιθανές περιπτώσεις:
1. Αν το κρεβάτι έχει χαμηλή πλάτη, διαλέξτε να διακοσμήσετε τοbackground με μια σύνθεση από κορνίζες. Θα δώσει στον χώρο μια αίσθηση συχνής χρήσης και όχι ενός κρύου δωματίου όπου δε πατά ποτέ κανείς!


2. Εάν το κρεβάτι σας έχει ψηλή πλάτη, αρκεστείτε σε ένα σύντομο μήνυμα από stickers. Δεν είναι δύσκολο να δημιουργήσετε δικά σας γράμματα ή σχήματα. Αρκούν λίγο αυτοκόλλητο χαρτί, ένα μολύβι κι ένα ψαλίδι (μη ξεχνάτε όμως, πως ό,τι σχεδιάζετε στη πίσω πλευρά του αυτοκόλλητου χαρτιού θα πρέπει να χαράσσεται αντίστροφα. Δείτε το παράδειγμα στο σχήμα 1).

Επιλέξτε σε μαύρο ή άσπρο χρώμα, ένα μήνυμα που θα απευθύνεται στον φιλοξενούμενο. Έτσι, για να αισθανθεί καλοδεχούμενος!


3. Στην περίπτωση που η πλάτη του κρεβατιού είναι απόλυτα ορθογωνισμένη και μεσαίου ύψους (βλέπε ‘Malm’ της IKEA), χρειάζεστε μόνο ένα στενό επιτοίχιο ράφι. Το κρεβάτι παίρνει μια μικρή απόσταση από τον τοίχο, τόση όσο και το βάθος του ραφιού (το κενό που δημιουργείται κάτω από το ράφι μπορεί να γίνει μια καλή “κρυψώνα” για τη βαλίτσα του καλεσμένου). Ένα βιβλίο, ένας ακουμπισμένος πίνακας και μερικά κεριά πάνω στο ράφι, θα δώσουν μία νότα θαλπωρής.

4. Όταν το κρεβάτι δεν έχει καθόλου κεφαλάρι, όταν δηλαδή ένα στρώμα βρίσκεται απλώς πάνω σε ένα υπόστρωμα, τότε μιλάμε για την αγαπημένη μου περίπτωση! Εδώ μας δίνεται η δυνατότητα να ενεργήσουμε όπως θέλουμε, σχεδόν με κανέναν περιορισμό. “Χτίζουμε” κεφαλάρι με οτιδήποτε… με έναν μεγάλο -βιδωμένο στον τοίχο- καθρέφτη, με ένα ξύλινο panel (έστω και από απλές ακατέργαστες σανίδες), με μια σειρά μαξιλάρια περασμένα σε επιτοίχια ράγα. Οτιδήποτε μπορεί να δώσει νέα μορφή και στιλ σ’ αυτό το κρεβάτι. Η πρόταση μου όμως για σήμερα, είναι το ύφασμα (η εξέλιξη του παραδοσιακού κρεμασμένου χαλιού στον τοίχο)!
Κατασκευή:

Σε μια σανίδα πλάτους ίσο με το πλάτος του κρεβατιού, κολλάμε την άκρη ενός εμπριμέ αδιαφανούς υφάσματος (ίδιου πλάτους και μήκους περίπου 1,75
m). Καρφώνουμε την σανίδα στον τοίχο, σε ύψος ανάλογο με το μήκος του υφάσματος, με τρόπο τέτοιον ώστε το ύφασμα να καλύπτει την σανίδα και φυσικά τη θέα των καρφιών (σχήμα 2).
Τώρα, αφήνουμε το ύφασμα να πέσει μέχρι το σοβατεπί και το κολλάμε στην κάτω επιφάνεια μιας δεύτερης σανίδας, την οποία έχουμε ήδη καρφώσει στον τοίχο πάνω από το σοβατεπί, σε απόλυτη παραλληλότητα με τη πρώτη σανίδα (σχήμα 3).
Βεβαίως, κανείς δε σας εμποδίζει να δημιουργήσετε αντί για μία τέτοια κατασκευή, τρεις στενότερες. Όπως στην εικόνα παραπάνω,όπου η ποικιλία των σχεδίων και των χρωμάτων δίνουν περισσότερο ενδιαφέρον!  
5. Τέλος, αν το κρεβάτι σας είναι μεταλλικό τολμήστε να τοποθετήσετε από πάνω του, ένα κρυφό κουρτινόξυλο και κρεμάστε εκεί μια “βαριά” κουρτίνα η οποία θα κάνει πολλές πιέτες. Το μέταλλο γενικά είναι ένα ψυχρό υλικό και η “φιλικότητα” της πλούσιας κουρτίνας θα το φέρει σε ισορροπία.

Σκεπάσματα
Κανείς δε θέλει να κοιμηθεί σε ένα “ρηχό” και επίπεδο κρεβάτι. Τα σκεπάσματα είναι αρκετά, μόνο όταν το κρεβάτι είναι αφράτο όσο ένα σύννεφο!
Τρεις σειρές μαξιλάρια: 2 μεγάλα, 2 μεσαία και ένα μικρό -το οποίο συνήθως είναι και το πιο ξεχωριστό- (αν το κρεβάτι είναι μονό έχουμε 1 μαξιλάρι από κάθε μέγεθος).
Τρεις στρώσεις σκεπασμάτων: Πάπλωμα, κουβέρτα, ριχτάρι. Δεν είναι ανάγκη να τα τεντώνετε με γεωμετρική ακρίβεια όπως κάνουν στον στρατό. Εφόσον είναι όλα καθαρά και καλοσιδερωμένα, το ανάλαφρο στρώσιμό τους θα δώσει περισσότερο όγκο στο κρεβάτι. Έναν όγκο έτοιμο να υποδεχτεί βουτιές!
Καλά είναι να μη ξεφύγετε σε συνδυασμούς άνω των τριών χρωμάτων, συμπεριλαμβανομένου του εμπριμέ. Η δική μου πρόταση είναι αποχρώσεις του κόκκινου και του γκρι, καθώς όλα δείχνουν πως τα φετινά Χριστούγεννα οδηγούνται προς τα εκεί!

Πολυθρόνα ή υποπόδιο
Έστω ότι δεν υπάρχει ήδη κάθισμα στο δωμάτιο, έστω ότι δεν υπάρχει κάτι κατάλληλο ούτε και στο υπόλοιπο σπίτι για να το “μετακομίσετε” εκεί. Αν είναι να ξοδέψετε κάτι παραπάνω, να μια νέα παραλαβή που μπορεί να αναβαθμίσει τον χώρο! Μια “ελαφριά” πολυθρόνα χωρίς μπράτσα ή ένα ιδιαίτερο σκαμπό, δίνουν άλλον αέρα σε ένα υπνοδωμάτιο.

Βοηθητικό τραπέζι
Μη φορτώνετε τον χώρο με περιττά έπιπλα… η ύπαρξη κομοδίνου και στις 2 πλευρές του κρεβατιού ενόςguestroom, είναι υπερβολή. Δε θα μείνει εκεί για πάντα ο επισκέπτης σας! Το μόνο που χρειάζεται είναι ένα τραπεζάκι, το οποίο θα μπορεί να μετακινεί άλλοτε δίπλα στο κρεβάτι κι άλλοτε δίπλα στη πολυθρόνα, ανάλογα με τις ανάγκες του.
Αν το ύψος του τραπεζιού μπορεί να προσαρμόζεται και σε διαφορετικά ύψη, τότε είναι το ιδανικότερο, διότι θα χρησιμοποιείται και ωςlaptop-table.Λουλούδια
Δείξτε ότι φροντίσατε κάθε λεπτομέρεια. Βγάλτε από το βάζο τα ψεύτικα λουλούδια (όσο πιστικά κι αν είναι) και επισκεφθείτε το ανθοπωλείο. Δε χρειάζεται να πάρετε ολόκληρη ανθοδέσμη… 2-3 άνθη είναι αρκετά για να δώσουν φρεσκάδα και ομορφιά στο σκηνικό που φτιάχνετε. Αν και στα υπνοδωμάτια γενικά προτιμώ τις λευκές τουλίπες, αυτή τη φορά θα προτείνω ροζ παιώνιες. Έχουν κάτι το τρυφερό και σπάνιο… ακριβώς, δηλαδή, όπως και η φιλοξενία σας!Πορτατίφ makeover
Δε μιλώ για το καπέλο… το καπέλο εύκολα αλλάζει ή αντικαθιστάται το ύφασμα στον υπάρχοντα σκελετό. Θα δώσω δυο ιδέες όμως για τη βάση.
Είτε είναι “ανυπόφορα” λεπτή (δίπλα στο κρεβάτι συνήθως, βρίσκουν θέση τα “κοντόχοντρα” φωτιστικά), είτε υπάρχει ένα ράγισμα -ή άλλο ελάττωμα- που θέλουμε να καλύψουμε.
Στη πρώτη περίπτωση, η λύση βρίσκεται στο “αγκάλιασμα” της βάσης από μια δέσμη ξερά κλαδάκια, τα οποία θα αυξήσουν τη διάμετρό της.
Ενώ στη δεύτερη θα χρειαστεί να κολλήσετε 4 λωρίδες κολλητικής ταινίας διπλή όψης, κατά μήκος της βάσης του πορτατίφ. Έπειτα, ξεκινώντας από πάνω προς τα κάτω, αρχίζετε να τυλίγετε με σπάγγο τη βάση δημιουργώντας ένα πυκνό spiral. Η ίδια τεχνική μπορεί να ντύσει και τα βάζα σας, όμως προσέξτε μη φτάσετε σε υπερβολές. “Υπερασπίζομαι” και τον λευκό βαμβακερό σπάγγο, όσο και τον φυσικό.
Και οι δύο μετατροπές δίνουν ένα natural αποτέλεσμα, πράγμα που είναι επιθυμητό είτε ο χώρος σας είναι minimal είτε όχι.   

Organic design
Ο οργανικός σχεδιασμός είναι εμπνευσμένος απ’ τις μορφές που παίρνει η φύση και οι ζωντανοί οργανισμοί. Όποιο σχήμα δηλαδή, δεν υπακούει τα όρια της γεωμετρίας. Πρωτοπόρος του είδους ήταν ο αρχιτέκτονας Frank Lloyd Wright. Ενώ σήμερα, πολλοί είναι οι σχεδιαστές που έχουν “ταχθεί” στον οργανικό σχεδιασμό, όπως ο θαυμαστός Ross Lovegrove.
Όλα αυτά ανήκουν στην ιστορία που δε θα αναλύσουμε σήμερα! Απλά εμπιστευθείτε με και κόψτε την ορθογώνια φλοκάτη σας, σε ακανόνιστο σχήμα… όπως τα αληθινά κομμάτια ζώων.
Αποφύγετε τα έντονα χρώματα όπως το κόκκινο (εφόσον κόκκινο πρόβατο δεν υπάρχει!). Πείθουν καλύτερα τα “ήσυχα” και γήινα όπως το λευκό, το καφέ, το γκρι, το μπεζ και το μαύρο.
Ρίξτε το κομμάτι που δημιουργήσατε, “ατημέλητα” πάνω στη πολυθρόνα ή στο πάτωμα… ακόμα και πάνω από το υπάρχον χαλί (αν το χαλί σας είναι ψάθινο, τότε μιλάμε για “υπερπαραγωγή”!).   

Ανανεώστε τις παλιές σας πετσέτες
Είναι σε καλή κατάσταση, σχεδόν αχρησιμοποίητες αλλά είναι τόσο παλιομοδίτικες ή πληκτικά μονόχρωμες, που μοιάζουν με φάρσα!
Το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να διαλέξετε ένα βαμβακερό ύφασμα το οποίο θα δώσει νόημα στους ομόκεντρους κύκλους της μόδας του '80 ή θα δώσει στιλ στο νοσοκομειακό λευκό. Έπειτα θα αναλάβετε να γαζώσετε -ή να αναθέσετε στη μοδίστρα να το κάνει- μια λωρίδα υφάσματος σε κάθε πετσέτα (και το μονόγραμμα δεν είναι κακή ιδέα).
Ακόμα, θα μπορούσατε να φτιάξετε ένα mix set, για παράδειγμα μια καφέ και μια γαλάζια πετσέτα οι οποίες θα φέρουν πάνω τους την ίδια μπορντούρα σε μοτίβο των ίδιων αποχρώσεων. Η μπορντούρα θα μπορούσε να έχει χριστουγεννιάτικο θέμα, αλλά αν θέλετε τη γνώμη μου, το κόκκινο πουά είναι αθάνατο, παντός καιρού, so cute και κολλάει και το Πάσχα!

Μικρές λεπτομέρειες που κάνουν τη διαφορά
Σαν το σπίτι του: Και παντοφλάκια διαθέτει το κατάστημα, αλλά σκεφτόμαστε πρακτικά. Προσέχουμε να έχουν λεπτό και ευλύγιστο πάτο, ώστε να επιδέχονται πλύσιμο στο πλυντήριο. Έτσι, θα είναι πάντα καθαρά για τον επόμενο επισκέπτη!
Μπρελόκ στα γρήγορα: Αν τις ημέρες φιλοξενίας τυχαίνει να δουλεύετε, τότε θα πρέπει να προνοήσετε για δεύτερα κλειδιά. Και μαζί με τα κλειδιά πάει και το μπρελόκ φυσικά, που αν δεν έχετε, εύκολα μπορείτε να ράψετε. Κάτι θα έχει περισσέψει απ’ την μεταμόρφωση των πετσετών! Έτσι, δε θα στερήσετε από τον καλεσμένο σας την ελευθερία και το δικαίωμα να εξερευνήσει τη πόλη, όσο εσείς θα λείπετε!
Sweet dreams: Είναι εντυπωσιακό πως τα μικρά πράγματα καμιά φορά, μπορούν να κλέψουν τις εντυπώσεις! Ένα μικρό μπολάκι καραμέλες ή σοκολατάκια δίπλα στο κρεβάτι, όχι μόνο θα σκλαβώσει καρδούλες, αλλά θα αποπνέει και εορταστική ατμόσφαιρα! Φροντίστε μόνο (όπως και για το menu των ημερών) να ενημερωθείτε αν το τιμώμενο πρόσωπο ακολουθεί συγκεκριμένη διατροφή (πχ. αν νηστεύει -μιας και διανύουμε τέτοια περίοδο- τα σοκολατάκια οφείλουν να έχουν παρασκευαστεί από μαύρη κουβερτούρα κι όχι από σοκολάτα γάλακτος).
Για να μη τρέχετε τελευταία στιγμή: Επειδή οι ετοιμασίες του οικοδεσπότη δεν είναι σαν τον κιμά (που κόβετε παρουσία του πελάτη), καλά είναι να είστε προετοιμασμένοι για κάθε απρόοπτο.
Φροντίστε λοιπόν να κάνετε λίγο χώρο σε κάποια ντουλάπα, διότι μπορεί να χρειαστεί να κρεμαστεί ένα ρούχο.
Να έχετε προμηθευτεί καλού κακού μια καινούρια οδοντόβουρτσα και ένα καινούριο σφουγγάρι μπάνιου, σε περίπτωση που ο επισκέπτης σας έχει ξεχάσει τα δικά του.
Όλα καλά κι ωραία, αλλά αν η θερμοκρασία του σπιτιού είναι πολύ χαμηλή ή πολύ αποπνικτική (συμβαίνει σε σπίτια με τζάκι), τότε υπάρχει θέμα. Η θερμοκρασία άνεσης κυμαίνεται κάπου στους 20-22°C. Μην αναγκάζετε τους άλλους να έρχονται σπίτι σας με τη θερμοφόρα αγκαλιά, ούτε βεβαίως να λύνουν γραβάτες!    
Τέλος, το internet που είναι πλέον τόσο απαραίτητο και αυτονόητο, θα πρέπει να φτάσει στο δωμάτιο των ξένων με όποιον τρόπο (ενσύρματα ή ασύρματα), γιατί πολύ απλά δε ταξιδεύει ποτέ κανείς χωρίς τον προσωπικό του υπολογιστή!

Το παραδέχομαι… στα γεράματα θα αποσυρθώ κάπου στο Πήλιο και θα ανοίξω έναν μικρό ξενώνα που θα ονομάζεται ‘Φιλοξενώ όπως θέλω να με φιλοξενούν’! Εσείς όμως, να θυμάστε πως ο τρόπος που δεχόμαστε φίλους, φανερώνει τον χαρακτήρα μας και τον βαθμό που νοιαζόμαστε για τους άλλους!
 More in www.artnouveau.com.gr


Popular Posts