New York City's Hidden Subway Station


Newyork
Στη Νέα Υόρκη υπάρχουν χιλιάδες πράγματα να θαυμάσει κανείς, η ίδια η πόλη σου δίνει χιλιάδες λόγους για να την αγαπήσεις, όμως το υπόγειο σύστημα του Μετρό, σίγουρα δεν είναι ένας από αυτούς. Ναι, είναι φημισμένο για τους καλλιτέχνες που συχνάζουν στους σταθμούς του, κακόφημο για την εγκληματικότητα, αλλά για την "ομορφιά" και την αισθητική του, ούτε λόγος! Περισσότερο σιχαίνεσαι  και φοβάσαι, παρά θαυμάζεις οτιδήποτε εκεί κάτω από την πόλη. Όποιος έτυχε να το χρησιμοποιήσει έστω και μια φορά, ξέρει καλά για τι πράγμα μιλώ.
Όμως βαθιά μέσα στην κοιλιά του "κήτους" βρίσκεται ένας όμορφος, ανέγγιχτος σταθμός, ξεχασμένος εδώ και πολλά χρόνια, την ύπαρξη του οποίου ελάχιστοι γνωρίζουν. Εκπληκτική διακόσμιση με ψηλές καμάρες φτιαγμένες από πλακάκια, ορειχάλκινα φωτιστικά και φεγγίτες κοσμούν όλη την καμπύλη του σταθμού σχηματίζοντας μια εικόνα βγαλμένη από ταινία! Αρχικά κατασκευάστηκε και άνοιξε το 1904 με την ελπίδα να καταστεί το στολίδι του  μετρό της Νέας Υόρκης, χάρη στην κομψή αρχιτεκτονική του και να αποτελέσει μια θέση για αναμνηστικές πλάκες προς τιμήν του έργου που είχε ως αποτέλεσμα ένα τέτοιο επιτυχημένο υπόγειο σύστημα μαζικής μεταφοράς.
Όμως ο σταθμός δυστυχώς έπαψε τη λειτουργία του και έκλεισε το 1945. Ο λόγος ήταν ότι τα παλιά βαγόνια αντικαταστάθηκαν από καινούρια μεγαλύτερα σε μέγεθος και χωρητικότητα, προκειμένου να ανταποκριθούν στον συνεχώς αυξανόμενο αριθμό των επιβατών, πράγμα που δημιούργησε ένα επικίνδυνο κενό μεταξύ των θυρών των τρένων και της πλατφόρμας και κατέστησε την περιοχή μη ασφαλή για αποβίβαση. Αυτό σε συνδυασμό με το γεγονός ότι μόνο περίπου 600 άτομα το χρησιμοποιούσαν ημερισίως, είχε ως αποτέλεσμα το κλείσιμο του, με την προοπτική να μετατραπεί στο μέλλον μουσείο διέλευσης. Τα σχέδια αυτά όμως έμειναν μόνο στη σφαίρα της φαντασίας...
Το στολίδι του υπογείου άρχισε να σκονίζεται παρατημένο και ξεχασμένο από το ευρύ κοινό, δεδομένου ότι οι επιβάτες αποβιβάζονται πλέον στη γέφυρα του Brooklyn προτού το τρένο φτάσει στο τέρμα του και κάνει την αναστροφή. Ωστόσο, τα τελευταία χρόνια, το τρένο με τον αριθμό 6 επιτρέπει στους επιβάτες του να παραμείνουν μέσα κατά τη διάρκεια της αναστροφής και να θαυμάσουν το σταθμό-φάντασμα πίσω από τα παράθυρα δίχως όμως να αποβιβαστούν.
Υπάρχει επίσης και μια ομάδα καλλιτεχνών του δρόμου, που ανακάλυψαν τους κενούς αντιαισθητικούς χώρους του τούνελ και αποφάσισαν να μετατρέψουν το σταθμό σε μια underground gallery βάφοντας τους τσιμεντένιους τοίχους με την τέχνη τους και προσκαλώντας κι άλλους να προσθέσουν τη δική τους πινελιά. Με την πάροδο του χρόνου έχουν δημιουργηθεί πάνω από 100 τοιχογραφίες και γκραφίτι συνθέτοντας μια spooky, διαφορετική έκθεση τέχνης.Popular Posts