National Freelance Writers Appreciation Week!!







Με αφορμή τον εορτασμό της εβδομάδας για τους freelance writers, και μιας και λένε πως φέτος είναι η χρονιά τους, σας παραθέτουμε αυτούσια την συνέντευξη του Ξένου Θρασυβούλου, ενός επιτυχημένου επιχειρηματία όπως παρουσιάστηκε στο GROWING.GR
Θα επανέλθουμε στην συγκεκριμένη ιστοσελίδα λίαν συντόμως!!
Hug a  freelance writer λοιπόν!
Εδώ κάποια links για επίδοξους freelancers που πιστεύω πως θα σας φανούν χρήσιμα!
 
Συνέντευξη
Ο Ξένιος Θρασυβούλου, Founder & CEO του PeoplePerHour, είναι υπεύθυνος για το όραμα και την στρατηγική κατεύθυνση του PeoplePerHour. Είναι απόφοιτος μεταπτυχιακού διπλώματος μηχανικού από το Πανεπιστήμιο του Cambridge, ενώ έχει παρακολουθήσει σεμινάρια εκπαίδευσης διοικητικών στελεχών από το Πανεπιστήμιο του Harvard.
 
Ο Σίμος Κιτήρης, Co Founder & CTO του PeoplePerHour, είναι απόφοιτος μεταπτυχιακού διπλώματος μηχανικού με άριστα από το Πανεπιστήμιο του Cambridge και κατέχει σημαντική εργασιακή εμπειρία ως software developer.
 

Πότε ξεκίνησε επίσημα το peopleperhour?

Το PeoplePerHour ιδρύθηκε επίσημα το 2007 με έδρα το Λονδίνο. Από το 2011 λειτουργεί στην Ελλάδα το τεχνολογικό του κέντρο ενώ προσφάτως άνοιξε γραφείο και στη Νέα Υόρκη.

Τι ακριβώς είναι το peopleperhour? Τι κάνει και σε ποιους απευθύνετε?

Το PeoplePerHour είναι μια πλατφόρμα (community marketplace όπως λέγεται στα Αγγλικά) που συνδέει μικρές επιχειρήσεις με ανθρώπους που επιθυμούν να προσφέρουν το ταλέντο τους, εξ αποστάσεως και μέσω του διαδικτύου.
Απευθύνεται σε μικρομεσαίες εταιρείες και startups που αναζητούν συνεργάτες για συγκεκριμένες εργασίες ορισμένου χρόνου οι οποίοι θα συμβάλουν δραστικά στην ανάπτυξη της επιχείρησής τους. Από την άλλη, το PeoplePerHour δίνει τη δυνατότητα σε ταλαντούχους ανθρώπους να στήσουν τη δική τους επιχείρηση αναλαμβάνοντας project σύμφωνα με τα ενδιαφέροντά τους και την εμπειρία τους τα οποία τους εξασφαλίζουν επιπλέον εισόδημα και προοπτικές για μια νέα καριέρα.
Είτε λοιπόν πρόκειται για τον σχεδιασμό ενός λογοτύπου, τον σχεδιασμό μιας ιστοσελίδας, την επιμέλεια κάποιου κειμένου ή μια μετάφραση, το PeoplePerHour επιτρέπει σε μικρές επιχειρήσεις να κρατήσουν ευέλικτο τον πυρήνα τους, που είναι τα σταθερά μισθολογικά κόστη και να εκπληρώσουν την εργασία που επιθυμούν άμεσα και αξιόπιστα.

Είναι αυτή η πρώτη σας δραστηριότητα ή υπήρξαν και άλλες? Εάν ναι τι απέγιναν?

Ξένιος Θρασυβούλου και Σίμος Κιτήρης ιδρυτές του PeoplePerHour
Μετά από 6 μήνες απασχόλησης ως μηχανικός σε μεγάλες εταιρείες, συνειδητοποίησα ότι είμαι αλλεργικός απέναντι στην γραφειοκρατία μεγάλων επιχειρήσεων Σε ηλικία 23 ετών, όντας άνεργος και χωρίς ιδιαίτερη εργασιακή εμπειρία ξεκίνησα τα πρώτα μου επιχειρηματικά βήματα. Δημιούργησα  μια υπηρεσία που επέτρεπε σε ιδιώτες να αναθέτουν διαφόρων ειδών εργασίες σε επίπεδο «outsourcing» σε άτομα πρόθυμα να τις κάνουν, ενώ η αμοιβή των δεύτερων πραγματοποιούνταν με βάση τις υπολογιζόμενες ώρες εργασίας. Μετά από 3 χρόνια, δημιουργήθηκε το PeoplePerHour…

Γιατί αποφασίσατε να ξεκινήσετε το peopleperhour?

Η ιδέα για την δημιουργία του PeoplePerHour προέκυψε μέσα από τα πρώτα επιχειρηματικά μου εγχειρήματα. Η εύρεση ταλαντούχων συνεργατών για την υλοποίηση έργων μικρής κλίμακας μέσα από το δίκτυο επαφών μου ήταν δύσκολή, με αποτέλεσμα να μην μπορώ να στηρίξω τις ανάγκες που προέκυπταν και επηρέαζαν την ανάπτυξη της εταιρείας μου. Επιπλέον διαπίστωσα oτι οι υπηρεσίες που υπήρχαν εκείνη την εποχή έριχναν το βάρος στην κάλυψη αναγκών μόνο μεγάλων εταιρειών αφήνοντας απέξω τις ανάγκες μικρομεσαίων επιχειρήσεων..γεγονός που φύτεψε το σπόρο για να δημιουργηθεί το PeoplePerHour.

Ποια ήταν τα πρώτα βήματα που κάνατε για το peopleperhour?

Για 3 περίπου χρόνια, προσπαθώντας να αναπτύξω την επιχειρηματική μου ιδέα όσο πιο γρήγορα γινόταν,  άρχισα να σκέφτομαι πως θα μπορούσε να με βοηθήσει σε αυτό το διαδίκτυο. Έτσι έκανα ένα πείραμα: ξεκίνησα μια απλή σελίδα στο “pa-per-hour.com” όπου ζητούσα από πιθανούς “αγοραστές” και “πωλητές” κάποιας υπηρεσίας / δεξιότητας να κάνουν την ανάλογη καταχώρηση. Το αίτημα κάθε μικρομεσαίας εταιρείας ερχόταν στο e-mail μου και εγώ με τη σειρά  μου έκανα τηλεφωνήματα και έστελνα e-mail για να συνδέσω την εκάστοτε εταιρική ανάγκη με το κατάλληλο ταλέντο.  Σιγά σιγά άρχισε να δημιουργείται το PeoplePerHour.

Ποιο είναι το ανταγωνιστικό σας πλεονέκτημα σε σχέση με τους ανταγωνιστές σας?

Αυτό που οι χρήστες μας θεωρούν το σημαντικότερο πλεονέκτημα του PeoplePerHour είναι το γεγονός οτι μπορούν να βρουν αξιόλογο ταλέντο που είναι σε κοντινή απόστασηαπό αυτούς πχ στην γειτονιά τους, στην ευρύτερη περιοχή / επαρχία. Αξιολογούν θετικά το ότι δίνουμε προσοχή στην ποιότητα την υπηρεσίας και δεν ρίχνουμε όλο το βάρος στο κόστος. Το ότι μπορούν να βρουν ταλέντο σε κοντινή απόσταση ενισχύει την αμεσότητα και την αξιοπιστία της συνεργασίας που δημιουργείται μεταξύ των χρηστών. Υπάρχουν λιγότερα εμπόδια στην κουλτούρα, μικρότερη διαφορά ώρας οπότε μια συνεργασία μπορεί να ξεκινήσει γρηγορότερα και να ξοδέψεις λιγότερο χρόνο σε επικοινωνία και συνεννόηση.

Τι σας δείχνει το Feedback που έχετε λάβει το διάστημα που είσαστε online?

Ξένιος Θρασυβούλου και Σίμος Κιτήρης ιδρυτές του PeoplePerHour
Αυτή τη στιγμή χρησιμοποιούν το PeoplePerHour πάνω από 300.000 χρήστες εκ των οποίων το μεγαλύτερο ποσοστό βρίσκεται σε Ην. Βασίλείο και ΗΠΑ ενώ στην Ελλάδα σημειώνεται σημαντική αύξηση καθημερινά. Μέσω της πλατφόρμας μας επιτρέπουμε σε καθημερινούς απλούς εργαζόμενους αλλά και σε μικρές επιχειρήσεις να αλλάξουν τον τρόπο που εργάζονται και αυτό μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα στον τρόπο ζωής τους: να λαμβάνουν 2ο εισόδημα, να εξασκούν κάποιο ταλέντο ή χόμπι το οποίο οδηγεί σε νέα καριέρα, να περνάνε περισσότερο χρόνο με τα παιδιά τους, να μειώνουν το κόστος εργασίας τους και να παραμένουν ευέλικτοι.

Τι κεφάλαια χρησιμοποιήθηκαν, από πού αυτά προήλθαν και ποιες ήταν οι δυσκολίες της όλης διαδικασίας?

Δεν ήταν καθόλου εύκολο να βρούμε το απαραίτητο κεφάλαιο, ιδιαιτέρως καθώς ξεκινήσαμε να αναζητούμε τους απαραίτητους πόρους μόλις μετά την έναρξη της χρηματοπιστωτικής κρίσης. Το πιο σημαντικό είναι ότι είχαμε να δείξουμε μια αξιόλογη κινητικότητα στην ιστοσελίδα μας σε συνδυασμό με ένα ξεκάθαρο πλάνο και ένα καλά μελετημένο προϊόν. Πριν ξεκινήσουμε την αναζήτηση κεφαλαίων είχαμε ήδη μια λειτουργική σελίδα που μας επέτρεψε μέσα στους πρώτους 3 μήνες λειτουργίας μας να αποκομίσουμε τον πρώτο γύρο χρηματοδότησης από την Index Ventures – κορυφαία εταιρεία Venture Capital στην Ευρώπη (Skype, Betfair, Etsy, Last.Fm, MySql, LOVEFiLM)  καθώς και από τον επενδυτή Michael Van Swaaij (CEO at Skype, CSO eBay Inc, MD europe eBay).
Επενδύσαμε και δικά μας λεφτά στην προσπάθεια αυτή. Οι επενδυτές θέλουν να δουν οτι και εσύ ο ίδιος ρισκάρεις για την ιδέα σου. Δεν ήμασταν τυχεροί κάθε φορά. Δεχτήκαμε αρκετές απορρίψεις αλλά δεν το βάλαμε κάτω καθώς κάθε φορά γινόμασταν ακόμα πιο δυνατοί.

Γιατί επιλέξατε να ανοίξετε γραφεία και στην Ελλάδα?

Αναζητώντας τους κατάλληλους συνεργάτες, βρήκαμε στην Ελλάδα αξιόλογα ταλέντα με όρεξη και πάθος να δημιουργήσουν. Σε συνδυασμό με το ισχυρό δεσμό που έχουμε με την Ελλάδα και ενάντι στο ρεύμα την εποχής, εγκαινιάσαμε στις αρχές του 2011 τη λειτουργία του κέντρου τεχνολογίας στην Αθήνα. Εδώ κατασκευάζουμε τα χαρακτηριστικά, τα εργαλεία και τις λύσεις επιχειρηματικότητας για να λειτουργήσει η επιχείρησή μας, που έχει έδρα το Λονδίνο.

Υπάρχουν υπάλληλοι στην εταιρεία και εάν ναι πόσοι είναι αυτοί? Επίσης χρησιμοποιείτε την μέθοδο των εξωτερικών συνεργατών (outsourcing) ?

Στο δυναμικό της εταιρείας απασχολούμε πάνω από 50 εργαζομένους, η πλειοψηφία των οποίων βρίσκονται στην Αθήνα, ενώ η έδρα της βρίσκεται στο Λονδίνο. Πρόσφατα ανοίξαμε γραφείο και στη Νέα Υόρκη. Πέρα από το προσωπικό πλήρους απασχόλησης, η εταιρεία συνεργάζεται και με εξωτερικούς συνεργάτες (μέλη του PeoplePerHour community) οι οποίοι αναλαμβάνουν συγκεκριμένα project που ενισχύουν την ανάπτυξη της εταιρείας μας.

Που βλέπετε την συγκεκριμένη δραστηριότητα σε 2 και που σε 5 χρόνια από τώρα?

Τα τελευταία χρόνια η τεχνολογία έχει οδηγήσει στην εμφάνιση νέων επαγγελμάτων και επαγγελματιών. Το PeoplePerHour δημιουργήθηκε για να καλύψει την ανάγκη επικοινωνίας και δικτύωσης που απαιτούν οι νέες μορφές εργασίας και οι καινούριες ανάγκες των μικρομεσαίων και νεοφυών επιχειρήσεων. Το παραδοσιακό ωράριο (9-5) ανατρέπεται και δημιουργούνται νέες σχέσεις εργασίας που επιτρέπει τον καθένα να γίνει πιο ευέλικτος και πιο αποτελεσματικός Και αυτό είναι μόνο η αρχή. Στόχος μας είναι να είμαστε παρόντες σε όλες τις αλλαγές που θα συμβούν στην αγορά εργασίας τα επόμενα χρόνια, καλύπτοντας τις ανάγκες τόσο των εργαζομένων όσο και των εργοδοτών ως μια παγκόσμια δύναμη καινοτομίας. Εξάλλου η  αποστολή μας είναι να αποτελέσουμε το μέσον όπου οι άνθρωποι θα μπορούν να δημιουργήσουν την επιχείρησή τους εύκολα, γρήγορα και αξιόπιστα και από υπάλληλοι να γίνουν συνεργάτες.

Τι συμβουλές θα δίνατε για τους νέους ανθρώπους που σκέφτονται να επιχειρήσουν?

Να ξεκινήσουν το συντομότερο δυνατό. Να βρουν το πεδίο που αγαπάνε πιο πολύ και να ρισκάρουν. Θέλει καλό σχεδιασμό, καλούς και έμπιστους συνεργάτες και φυσικά να βρουν το συγκριτικό πλεονέκτημα της ιδέας τους στην αγορά. Δεν πρέπει να φοβούνται την αποτυχία. Η αποτυχία είναι η κινητήρια δύναμη για να δημιουργήσεις κάτι καινούριο. Θέλει υπομονή αλλά πάνω από όλα θέλει ανθρώπους με πάθος που είναι έτοιμοι να μάθουν από τα λάθη τους, να συμβουλεύονται και να αναζητούν τις λύσεις στις προκλήσεις που προκύπτουν καθημερινά.


Πληροφορίες για το People per Hour


Website: www.peopleperhour.com




Comments

Popular Posts